tiistai 3. huhtikuuta 2007

(Pääsiäis)munat

Muna on ollut mysteerien, taikojen, lääkkeiden ja ennustusten symboli. Munalla on uskottu olevan erityisiä voimia. Roomalaiset, kiinalaiset, egyptiläiset ja persialaiset kunnioittivat munaa maailmankaikkeuden symbolina. Jossain munalla on karkotettu pahaa kaivamalla se rakennuksen alle. Ranskalaiset morsiamet astuivat munan yli tullessaan uuteen kotiinsa.

Pääsiäismuniin liittyvät tavat on tunnettu Euroopassa vuosisatojen ajan. Jo kivikaudelle palvottiin saksilaista kevään, hedelmällisyyden ja maanviljelyksen jumalatarta Easia, jonka symbolina pidettiin munaa. Saksilaisen mytologian mukaan Eas heltyi pienen tytön löydettyä kuolleeksi paleltuneen linnun. Jumalatar muutti linnun jänikseksi, joka kiitokseksi hyväsydämisyydestä toi sateenkaaren värisen munan. Vielä tänä päivänäkin saksalaisen pääsiäisperinteen mukaan pääsiäisjänis palkitsee kiltit ja ahkerat lapset kätkemillään pääsiäismunilla.

Perimätiedon mukaan Magdalan Maria antoi ensimmäisen pääsiäismunan lahjaksi Rooman keisari Tiberiukselle. Luovuttaessaan munan keisarille hän sanoi: "Kristus nousi kuolleista!" Keisari epäili Marian sanoja ja totesi, että ylösnousemus on yhtä mahdotonta kuin valkoisen munan muuttuminen punaiseksi. Samassa Marian ojentama muna värjäytyi punaiseksi.

Ympäri maailmaa muna on ollut osa erilaisia luomiskertomuksia. Kalevalassa maailma syntyy sotkanmunasta, joka veteen osuessaan hajoaa ja muodostaa taivaan ja maan, auringon, kuun ja tähdet ja pilvet.

Mukavaa ja munarikasta pääsiäistä kaikille!

Ei kommentteja: