Törmäsin englannin tehtävääni suunnitellessani mielenkiintoiseen artikkeliin: European Union Enlargement to the East- A challenge and an Opportunity, jonka on kirjoittanut tsekkiläinen politiikan tutkija Rudolf Cucera. Artikkeli käsittelee EU:n laajenemisen vaikutuksia ja herättää kysymyksen siitä, mitä tarvitaan onnistuneeseen Euroopan integraatioon. Artikkeli oli siinä mielessä kiinnostava, että se on hyvin poliittinen ja selkeästi kantaa ottava, ja ajattelin nyt lauantaiaamuna kuumehoureissani esitellä sitä hieman.
Artikkelissa Cucera kirjoittaa, että Euroopan unionin laajenemiseen liittynyt keskustelu entisissä neuvostoliiton maissa on liikaa keskittynyt materiaalisiin etuihin, joita EU:n liittymisestä saavutetaan. EU on Cuceran mukaan nähty taloudellisten hyödykkeiden jako mekanismina ja sen odotetaan edesauttavan merkittävästi hyvinvointivaltiollisten rakenteiden luomista vuonna 2004 liittyneisiin jäsenmaihin. Tämä skenaario on Cuceran mukaan epätodennäköinen Unionin rahoitusvaikeuksien vuoksi, ja hän kehottaakin palaamaan Euroopan integraation juurille, jotka hän näkee löytyvän kristillisdemokraattisesta ajattelutavasta, jossa yksilö nähtiin ensisijaisesti olevan vastuussa omasta elämänlaadustaan. (Cucera 2005, 162–165.)
Se, mitä EU:n sisällä Cuceran mukaan tarvitaan, jotta laajenemisen painopiste muuttuisi haasteesta mahdollisuudeksi, on yhteinen poliittinen ja moraalinen arvopohja. Cuceran mukaan, tämä arvopohja tulisi löytyä kristillisdemokratiasta, sillä arvo relativismi johtaisi vaan kadonneeseen poliittiseen konsensukseen. Cucera painottaakin, että tarvitaan ohjaavia periaatteita siitä, mitä on olla osa suurempaa Eurooppaa. Cuceran mukaan ei ole selvää, onnistuuko EU:n integraatio, mikäli se irtoaa oletetusta kristillisestä arvopohjastaan. (Cucera 2005, 167–168.)
Cuceran argumentteihin ainakin itse suhtaudun pienellä, ja ehkä vähän suuremmallakin varauksella, mutta kaikessa poleemisuudessaan se ainakin saattaisi herättää ajatuksia.
Mukavaa viikonloppua kaikille!
Lähde: Kucera, R. (2005). European union enlargement to the East - A Challenge and an Opportunity. In V. Pontuso, J. (Ed.), Perspectives on Political science, Vol. 34 Issue 3, (pp 162-168).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti