maanantai 28. tammikuuta 2008
Öljystä
Sivusto käsitteli ilmiötä nimeltä Peak oil. Peak oil tarkoittaa sitä hetkeä, jolloin maapallolla tuotetun öljyn määrä lähtee laskuun. Lasku johtuu yleensä siitä, että tunnetut öljylähteet ovat ehtyneet, eikä korvaavia lähteitä ole löytynyt tarpeeksi. Termin isä on öljy-yhtiö Shellin työntekijä M. King Hubbert, joka ennusti vuonna 1956 Yhdysvaltain öljyntuotannon kääntyvän laskuun viimeistään vuonna 1970. Ennustukselle lähinnä naureskeltiin, mutta se osui kuitenkin oikeaan. Sittemmin usea öljyntuottajamaa on kokenut vastaavan: Iso-Britannia, Norja ja Iran nyt muutama mainitakseni. Koko maapallon öljyntuotanto on kasvanut aina vuoteen 2005 saakka, jonka jälkeen tuotantomäärät ovat olleet hyvin tasaiset. Mihinkä suuntaan tuotanto lähtee kehittymään? Mitä väliä tällä kaikella on ylipäätään?
Koko maapallon öljyntuotannon huipun ajankohdasta on monta valistunutta arvausta. Pessimistisien arvauksien mukaan huippu on jo koettu. Optimistisimmat sijoittavat sen parinkymmenen vuoden päähän. Tarkan ajankohdan voi määritellä vasta usean vuoden kuluttua huipusta. Kun huippu on ohitettu ja tuotanto lähtee laskuun, ampaisee öljyn hinta nopeaan nousuun. Eikä hinnan nousulle tule olemaan näkyvissä loppua, sillä tarjonta kutistuu nopeasti. Vaikka öljyntuotanto ei edes ole vielä laskussa, on öljyn hinta kolminkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana.
Öljyä käytetään kaikkialla: polttoaineissa, vaatteissa, kännyköissä, tietokoneissa, ruokien paketeissa, rakentamisessa, asfaltissa, leluissa, kemikaaleissa jne. Elintapamme ja yhteiskuntamme ovat pitkälti rakentuneet (halvan) öljyn varaan. Öljyn keskeisen merkityksen ymmärtää vasta kun sitä ei ole saatavilla. Korvikkeet ovat joko huonoja, kalliita, tai sitten niitä ei ole. Peak oilin seuraukset tulevat olemaan vähintäänkin yhteiskuntia ravistelevia. Tilannetta pahentaa se, että emme juurikaan ole varautuneet siihen.
The Crude Awakening -dokumenttielokuva käsittelee aihetta kattavasti ja on nähtävillä YLE-areenalla tästä linkistä: Ulkolinja: Öljy loppuu, mitä sitten?
Tutustu myös:
The Oil Drum - Peak oilia ja muita energia-aiheita monipuolisesti käsittelevä sivusto.
Life After the Oil Crash - sama hieman synkemmin.
tiistai 22. tammikuuta 2008
Ykkönen silmään, ja menoksi!
Tiedottaja ja apulaispäällikkö Satu Raisamo Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimistosta esitteli yleisemmin EU:n työtarjontaa. Hänen luentonsa tarjosi kuulijoille paljon hyödyllistä tietoa eri kanavoista, joiden kautta työ- tai harjoittelupaikka jostain lukuisista EU:n organisaatiosta voi aueta. Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Lauri Tierala puolestaan kertoi hyvin eläväisesti työnkuvastaan ja ajasta, jolloin toimi MEP Alexander Stubbin avustajana Brysselissä. Tilaisuuden päätti AIESEC -Jyväskylän taloudenhoitaja Ulla Leppänen kertomalla hakumenettelystä, jonka on käynyt läpi. Saimme konkreettisesti tietää, millainen ”pääsykoe” on kyseessä, jos päättää hakea työpaikkaa Euroopan unionin organisaatiossa. Samalla pääsimme nauttimaan myös Ullan pitämästä virkistävästä taukojumpasta, joka toi hymyn jokaisen huulille ja auttoi kuulijoita keskittymään loppuun saakka.
Kannattaa ehdottomasti pyrkiä Euroopan unioniin töihin, jos siihen on halua, rohkeutta ja mahdollisuus. Työ/harjoittelu EU:ssa saattaa myöhemmin avata ovia sellaisiin työtehtäviin, joihin muuten ei pääsisi käsiksi. Kaiken kaikkiaan työ EU:n organisaatiossa on varmasti juuri niin intensiivistä, opettavaa, haasteellista, ja palkitsevaa kuin mitä Lauri puheenvuorossaan toi asiasta ilmi.
Luento oli onnistunut avaus JENin toiminnan täyteiselle vuodelle 2008. Se tarjosi monille erittäin hyvää, ja uuttakin tietoa. Jyväskylän Eurooppanuorten toiminta pyritään jatkossakin pitämään sellaisena, että voimme tarjota alueen nuorille laadukkaita, hyödyllisiä ja hauskoja tapahtumia. Seuraava tällainen tapahtuma on Viiniä ja patonkia –ilta 13.2, jolloin aiheena on Venäjä. Tilaisuus alkaa klo 18.00 paikkana Lyhty. Tarkempia tietoja JENin tulevista tapahtumista löytyy osoitteesta www.jen.fi.
Toivotan itseni ja koko hallituksen puolesta kaikki lämpimästi tervetulleiksi!!
Maria, JEN pj 2008
lauantai 19. tammikuuta 2008
Kuin kirkkovenesoutua.
Vuosi sitten uusi hallitus aloitteli toimintakauttaan järjestelemällä Töihin ulkomaille -luentoa, joka osoittautui yhdeksi vuoden menestyksekkäimmistä tapahtumista. Hyvien kokemusten ja onnistumisten perusteella monet tapahtumakonseptit sinnittelevät JENin tapahtumakalenterissa tänäkin vuonna ja ensimmäinen uuden hallituksen voimin toteutettu tapahtuma onkin tiistaina 22.1. järjestettävä”EU työnantajana” -luento.
Samoin kuin viime vuonna, JENin tapahtumia toteuttava ydinporukka muodostuu pitkälti uusista aktiiveista, joista suurelle osalle paitsi kyseinen yhdistys, myös järjestötoiminta ylipäänsä on toistaiseksi vielä hieman vierasta. Tilanne on mielestäni loistava sekä JENin että kaikkien hallituksen jäsenten ja aktiivien kannalta. Yhdistyksen toiminta ei ole vaarassa jämähtää paikalleen, vaan se uusiutuu jatkuvasti uusien toimijoiden ja tuoreiden ajatusten myötä. Uudet aktiivit puolestaan oppivat tehokkaasti niin vastuunkantoa, kuin yhteistyön hienon hienoja pelisääntöjä ja saavat arvokkaan kokemuksen ohella käsityksen järjestötyöskentelyn luonteesta.
Lopuksi haluan toivottaa JENin vuoden 2008 iskujengille tsemppiä ja energiaa uuteen vuoteen! Yhdistystoiminta -samoin kuin kaikki yhdessä tekeminen- voi ajoittain olla verrattavissa Eurooppanuorten edellisten kesäpäivien kirkkovenesoutukokemukseen: äkkinäisiä kirosanojen ryöpsähdyksiä, huutoa ja turhautuneita huokauksia, mutta hetkittäisiä oivalluksen iloja, keskinäistä kannustusta ja rentoa naurua. And it's all worth it.
JENin tulevia rientoja tänäkin vuonna innokkaasti odotellen,
Riikka