lauantai 14. huhtikuuta 2007

Lähtötunnelmissa: Lentovero

Poden tällä hetkellä erittäin vakavaa matkakuumetta. Lääkitys on kyllä aloitettu ja unissanikin jo orientoidun valloittamaan uuden mantereen ja maailmankolkan. Jos matkustelusta ei saa kunnon säväreitä niin mistä sitten!
Käytännössä matkan suunnittelu ja valmistautuminen on ollut erittäin moniuloitteinen prosessi. Milloin tietoliikenneyhteydet on katkolla, milloin lentoyhtiö ei suostu myymään mulle ilmoittamiaan halvimpia lentolippuja ja milloin estolääkitään mahdollista malariaa – ihan vaan varmuuden vuoksi ja äidin toiveesta. Yllättävää kyllä rahaa on palanut jo ties miten paljon, vaikka matkalaukku ei ole vielä edes pakattuna, eikä bussiaikatauluja Helsinki-Vantaalle ole tiedossa.

Tässä matkaprosessissa olen tainnut ensimmäistä kertaa, ihan tosissani ja oikeesti, miettiä pitäisikö maksaa vapaaehtoista lentoveroa. Kantaa oma vapaaehtoinen korteni kekoon estääkseni edes jollakin tasolla tätä ilmastonmuutosta. Tai no ainakin antaen rahallisen tukeni toimijoille tai valitsemalleni rahastolle, jotka toimivat järjestäytyneesti luonnon- ja ilmastonsuojelun puolesta. Pakon alaista tämän tyyppistä lentoveroa en taida vielä allekirjoittaa, mutta voisin kuitenkin nähdä kyseisen lentoveron mahdollisuutena, jota suositella tulevaisuudessa. Standardisuositus kai on 10% lentolipun hinnasta tai vähintään 10 euroa. Lentovero on siis riippuvainen lentolipun hinnasta. Yritin selvittää, miten tämän lentoveron maksaminen olisi mahdollista. Pääsääntöisesti tarkoitus olisi kai itse etsiä sopiva kohde (järjestö, rahasto, hanke), jolle haluaa tehdä lahjoituksen luonnonsuojelun edistämisen ja ilmastonmuutoksen estämisen nimissä ns. lentoveron muodossa.

Häpeillen on minun kuitenkin tunnustettava, että lentovero on kuitenkin jäänyt maksamatta. Suositeltava 10% lentolipun hinnasta nousi omalla kohdallani kuitenkin niin korkeaksi, että omaan napaan tuli taas kurkisteltua. Noin 100 euroa vapaaehtoinen maksu matkakassasta pois tuntui niin suurelta, että en maksanut. Niin, olisihan voinut maksaa/”lahjoittaa” pienemmänkin summan lentoveron puitteissa, mutta itsekäs minä en sitä tehnyt. Voitte laittaa minut tilille sitten tulevaisuudessa.

Tein tässä kuitenkin pienen jossitteluleikin.
Jos JEN lähtisi vaikka vierailulle tapahtumavastaava Mikon luo Saksaan lentäen esim. Düsseldorfiin tulisi lentoveroa maksettavaksi noin 20 euroa per matkustaja. Jos lähtisimme puolestaan taas viime vuoden taloudenhoitajan Samulin tykö Torontoon niin silloin vapaaehtoinen lentoveromme nousisi jo noin 85 euroon per henkilö. Jos ajatellaan, että matkaan lähdettäisiin koko hallituksen voimin, puheenjohtajan johdolla ja mukana vielä Signe, olisi Saksan matkan yhteenlaskettu lentovero koko yhdistykseltä 300 euroa. Torontoon suunnatessa olisi kyseinen summa jo 1275 euroa. Kyllä noilla summilla jo jotain maapallon eteen saataisiin aikaan!
Lentoyhtiöitä tässä kokeilussa ei kilpailutettu. Tosin komission hengessä sekin olisi kai ollut suotavaa...

Mutta. Sano sanasi lentoverosta. Ota kantaa. Maksaisitko lentoveroa?

Lomafiiliksissä.
Borta bra, men hemma bäst.

rakkaudella, Eve

1 kommentti:

Anu kirjoitti...

Oikein loistavaa ja ikimuistoista matkaa, Eve! Kertoilehan matkakuulumiset sitten myös täällä blogissa. Saa kirjoittaa vaikka ei oiskaan "oma vuoro". Maksaisinko lentoveroa? Täytyy kyllä ottaa vakavasti harkintaan kesälomamatkan osalta. Jos on varaa lähteä matkustelemaan lentoteitse, niin pitäisi olla varaa myös maksaa sen ulkoiskustannuksista.