torstai 26. huhtikuuta 2007

Ranskalaista hulluutta

Oman blogivuoroni piti käsitellä Jenin sisäisiä klikkejä, suunnitteilla olevaa vallankumousta, sekä alaosastoistamme tärkeintä, sihteeriopistoa, mutta kirjoittajaan kohdistettujen ennakkosensuurivaatimusten vuoksi vie kirjotukseni teidät kuitenkin Ranskaan. Sekään ei minulle suorastaan vastenmielinen aihe ole, niin kuin melkoisen moni teistä jo taitaa tietääkin. :)


Ranskassa elellään parhaillaan mielenkiintoisia aikoja. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käytiin viime sunnuntaina ja 6.5. järjestettävälle toiselle kierrokselle ranskalaiset äänestivät oikeiston ehdokkaan Nicolas Sarkozyn ja vasemmiston pääehdokkaan Ségolène Royalin. Pitkän ja monia ranskalaisia jo puuduttaneen vaalitaistelun jälkeen toiselle kierrokselle pääsivät kaikeksi onneksi tällä kertaa ne ehdokkaat, joilla on aidot mahdollisuudet tulla valituksi. Monissa ranskalaisissa mielissä kummitteli vielä pahamaineinen päivämäärä 21.4.2002, jolloin äärioikeiston Front Nationalin ehdokas Jean-Marie Le Pen luikahti toiselle kierrokselle vasemmiston sorruttua omaan hölmöilyynsä ehdokasasettelussa. Nyt tilanne on kuten pitääkin: toisella kierroksella kohtaavat ehdokkaat, joilla todella on eniten kannatusta. Samalla taistelu käydään kuitenkin kahden todella erilaisen, erilaisia arvoja kannattavan ja erilaista Ranskaa ja Eurooppaa rakentavan ehdokkaan välillä. Kuten M. Sarkozy itsekin totesi: Vaalitaistossa kohtaa kaksi täysin erilaista järjestelmää ja arvomaailmaa.

Eurooppalaisena, suvaitsevaisuutta ja monimuotoisuutta kannattavana tyttönä, mutta ennen muuta ihmisenä toivon sydämeni pohjasta, että Ranska huomaa M. Sarkozyn ajatusten vaarallisuuden ennen kuin on liian myöhäistä. Tuo itsekin maahanmuuttajataustainen entinen sisäministeri on julistanut hiljaisen sodan ”hyödytöntä” maahanmuuttoa vastaan, ja kannattaa henkeen ja vereen maahanmuuttajien ranskalaistamista ja tiukkaa assimilaatiopolitiikkaa. ”Jos ette rakasta Ranskaa, voitte lähteä täältä!” kuuluu hänen tunnuslauseensa, ja toivottaa samalla ovenavauksella tervemenoa maahanmuuttajille, joista ei ole Ranskalle taloudellista hyötyä. ”Sarko” on myös ehtinyt luvata perustavansa Ranskaan uuden maahanmuuttajaministeriön ja ottavansa käyttöön pakolaisten pikakäännytyksen, mikäli hän tulee valituksi presidentiksi.

Jos tämä on se tie, jonka ranskalaiset valitsevat, on sillä väistämättä vaikutuksia koko EU:n asenteisiin suhteessa maahanmuuttajiin. Nyt testataankin, ovatko kauniit sanat eurooppalaisista rauhan, suvaitsevaisuuden ja avoimuuden arvoista muutakin kuin sanahelinää. Jos ihmisten arvon mittaaminen rahalla on osa myös Euroopan tulevaisuutta, ostaa ainakin tämä eurooppalainen pelkän menolipun jonnekin kauas.

8 kommenttia:

Heiska kirjoitti...

Kuulostaa vähän tärähtäneen kuoropojan ainekirjoitukselta. Vähän realismia peliin nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas!

Sitä on taidettu leikkiä barbinukeilla?

Oletko tietoinen minkälaisia oireita liberaali maahanmuutopolitiikka tuo mukanaan, Eurooppa on täynnä epäonnistuneita yrityksiä integroida maahanmuuttajat yhteiskuntaan. Oletko nähnyt omin silmin, vai oletko vain käynyt shoppalemassa ulkomailla ja juonut lattekahvia siellä?
Ei saa olla niin lapsellinen! Eikä pidä kommentoida sellaista mitä ei tiedä. Tulevaisuudessa ei ole enää suojatyöpaikkoja, virheellinen ymmärrys tuo nälkää...

Anonyymi kirjoitti...

Muutama kysymys:
- Mitä pahaa on siinä, että eri maissa ihmiset valitsevat ideoidensa ajamiseen poliittisen järjestelmän mahdollistamat kanavat ja toimintatavat?
- Suvaitsetko M. Sarkozyn ajatuksia/toimintaa mieluummin lähiöissä/ghetoissa asuvien mamunuorten mielipiteet ja mellakoinnin tai kenties steissin mamuväkivallan ja viimeaikaisen mamujen suorittamat joukkoraiskaukset (/silpomiset)?
- Etkö suvaitse monikulttuurisuuden hyödyllisyydestä toisin ajattelevien mielipiteitä?
- Onko suvaitsevaisuus sinulle sitä, että suvaitaan toisista kulttuureista tulevien ihmisten sellaisia tapoja, jotka ovat ristiriidassa länsimaisten ihmisoikeuskäsitysten kanssa?
- Onko sinun mahdotonta ajatella, että muualta tulevat ihmiset olisivat suvaitsemattomia suomalaisia ja suomalaisten arvoja kohtaan – vai onko suvaitsemattomuus pelkästään kantaväestön ominaisuus?
- Ja lopuksi: kai ymmärrät, että monikulttuurisuuden ylistys on ideologia - ei minkäänlainen ylin haastamaton arvo tai lopullinen totuus?

Taina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Taina kirjoitti...

Kiitos kaikille oikein paljon kommenteista! Tässäpä muutamia vastauksia teitä askarruttaneisiin kysymyksiin:

Ensimmäiselle rohkeasti ilman omaa nimeään esiintyneelle: Kyllä, olen tietoinen maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista. En vaan usko, että suvaitsemattomuus tai jopa rasismi voi millään tavalla olla vastaus siihen. En myöskään kommentoi sellaista, mistä en mitään tiedä, sillä olen asunut ja opiskellut Ranskassa. Tunnen sekä Ranskassa syntyneitä ranskalaisia että maahanmuuttajia ja olen siksi erittäin tietoinen maahanmuuttoon liittyvistä erilaisista näkemyksistä. Koska minun Ranskan tuntemukseni ei kuitenkaan tee omaa mielipidettäni yhtään sinun mielipidettäsi arvokkaammaksi, haluaisinkin kuulla hiukan tarkemmin, millaisena sinä näkisit Ranskan tulevaisuuden. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, vaikka ei koskaan olisi Tallinnaa pidemmällä käynyt.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitin tuon "muutama kysymys" alkavan anonyymin kommentin. Voin olla vaikka Arttu, jos se sinusta tuntuu paremmalta.

No, anyway. Olen työni takia viimeisen kymmenen vuoden aikana matkustanut Tallinnaa vähän pidemmälle, ja jopa useampaan kuin yhteen paikkaan :) ja osa työstäni on liittynyt juuri mamu asioihin.

"En vaan usko, että suvaitsemattomuus tai jopa rasismi voi millään tavalla olla vastaus siihen (maahanmuuttoon liittyviin ongelmiin)."

Mutta tämä lausahduksesi vie kyllä motivaatiotani vastata viestiisi. Jokainen päätelköön itse, miksi. Saat olennaisesti parantaa otettasi, jos vakavissasi haluat keskustella Euroopan ja esim. Ranskan tulevaisuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Yhtenäistämispolitiikka ja hyötynäkökohdat ovat huono vaihtoehto? Millä perusteella? Jos tekisi vaikkapa rinnastuksen perhe-elämään (historiaa kun katselee, voi todeta, että valtiot usein käyttäytyvät kuin yksilöt): kuka tahtoo kotiinsa ihmisen, joka ei tunnusta omia arvoja tai jopa vähättelee niitä? tai ei osallistu millään tavoin perheen elatukseen? tai kohdistaa väkivaltaa perhettä kohtaan?

Ranskalaisillakin on oikeus suojautua.

Anonyymi kirjoitti...

Julkaise jos haluat. Ei ole tarkoitus mollata Jyväskylää millään lailla. Kertoisinpa vaan omakohtaisen kokemukseni siitä, että Jyväskylässä asuessani minulla ei ollut mitään kulttuurien sekoittumista sekä maahanmuuttajien lisääntyvää Suomeen tuloa vastaan.

Silmäni aukesivat tässä asiassa vasta pääkaupunkiseudulle muutettuani. Siksi lievästi kritisoisin näitä maailmanparannushankkeita Keski-Suomesta käsin. Siellä ei vielä olla nähty todellisuutta. Ja siksipä juuri haluaisin sinne takaisin, jos vain olisi työtä tarjolla (mistäköhän niille mamuille sitä löytyisi?)...