Anu kertoi edellisessä blogissa JENin syntyvaiheista ja olikin hyvin mielenkiintoista lukea järjestömme historiasta. Itse ajattelin keskittyä tässä blogissa vastapainoksi JENin tulevaisuuteen ja erityisesti tähän vuoteen liittyen eurovaaleihin.
Eurovaalit lähestyvät koko ajan ja ehdokkaiden asettelu on nyt eri puolueissa kuumimmillaan. Jo nyt mukaan on lähtenyt paljon uusia ja mielenkiintoisia ehdokkaita. On julkkiksia Jani Sievisestä Johanna Manniseen ja Ari Vataseen. Ennen kaikkea olen ilahtunut siitä, että nuoriakin ehdokkaita on uskaltautunut mukaan, myös täältä Jyväskylästä. Toivottavasti me JENiläiset voimme olla mukana myötävaikuttamassa näiden nuorten ehdokkaiden pääsyä EU:n parlamenttiin.
Sisäpoliittisesti vaalit ovat mielenkiintoisessa asemassa, kun Kokoomus näyttää jatkavan vahvaa nousuaan. Viime eurovaaleissa Kokoomus oli suurin puolue ja sama voi hyvinkin toistua tälläkin kertaa.
Mutta sisäpoliittista näkökulmaa tärkeämpää on aidosti EU:ta koskevat visiot. Eurooppanuoret on osaltaan tärkeässä roolissa vaikuttamassa tähän: meidän tehtävänämme on tarjota aitoa keskustelua EU:sta ja sen kehityksestä perinteisen juupas eipäs keskustelun sijaan. Eräs tärkeimmistä keskustelunaiheista tulisi vaaleissa mielestäni olla Lissabonin sopimus ja sen eteneminen jäsenmaiden parlamenteissa. Viimeisimpänä sopimus on edennyt Tshekin parlamentissa. Valitettavasti suurimmalla osalla suomalaisista(ja etenkään nuorista) ei ole kunnon käsitystä siitä, mitä historiallinen sopimus pitää sisällään. Vaalit ovatkin loistava keino lisätä ihmisten tietoisuutta tällaisista todella tärkeistä asioista.
Eurooppanuoret kokoontuivatkin viime viikonloppuna eurovaalikampanjan suunnittelun merkeissä. Viikonloppu oli mielestäni hyvin antoisa, saimme aikaan hyvän pohjan Eurooppanuorten kampanjalle. Avainasemassa kampanjassa tulee olemaan nykyajan tärkein foorumi: netti. Nettisivuihin aiotaan panostaa kunnolla ja sinne kerätä paljon vaaleihin liittyvää tietoa. Myös facebookia ja muita vastaavia foorumeita aiotaan hyödyntää kampanjassa. Tämä vetoaa varmasti myös nuoriin enemmän kuin perinteinen ständitoiminta.
Paikallistason toiminnassa eurovaalit tulevat näkymään vahvasti. Eurooppalaisen Suomen vaalibussi kiertää ympäri Suomea ja tulee pysähtymään myös Jyväskylässä, näillä näkymin toukokuun loppupuolella. Eurovaaleihin liittyen aiotaan toteuttaa myös mm. vaalipaneeleita ja EU-bileitä. Jaettavaa krääsää näihin tapahtumiin tullaan varmasti myös saamaan runsaasti. Kaikki edellytykset hyvän kampanjan tekemiseen ovat siis olemassa.
Viimeinen niitti onnistuneelle kampanjalle ovat innokkaat tekijät. JEN on ollut perinteisesti aktiivinen järjestö ja tulee aktivoitumaan entisestään vaalien osalta. JENin kannattaa myös panostaa vahvuuksiinsa ja hyödyntää jo olemassa olevia konsepteja eurovaalikampanjan suhteen. Yksi kehittämisen aihe voisi olla yhteistyö muiden paikallisjärjestöjen kanssa. Vaikka olemme sitoutumaton järjestö, ei yhteistyö eri puolueiden kanssa välttämättä olisi pahitteeksi. Erityisesti nuorisojärjestöt ovat puolueiden suhteen Jyväskylässä aktiivisia ja mielestäni vaalit tarjoavat loistavan mahdollisuuden tämän yhteistyön lisäämiseksi. Ainakin meillä kaikilla pitäisi olla yhteinen tavoite: saada ihmiset (ja erityisesti nuoret) äänestämään. Erilaisia vaihtoehtoja yhteistyön lisäämiseksi kannattaa ehdottomasti ainakin pohtia.
Omat odotukseni vaalien suhteen ovat hyvin korkealla. Olen todella innoissani tulevasta keväästä ja olen enemmän kuin mielelläni mukana tekemässä EU:ta tutummaksi suomalaisille juuri Eurooppanuorten ja JENin kampanjassa. Vaikka tehtävää vaalien suhteen riittää, pitää siihen asennoitua niin, että edessämme on suuri mahdollisuus. Mahdollisuus lähentää Suomen kansalaisia ja EU:ta.
Emmi Tyrväinen, Jyväskylän Eurooppanuoret ry:n varapuheenjohtaja 2009
sunnuntai 22. helmikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti