Innoissani ja ylistyssanoja säästelemättä kirjoitin pitkähkön kuvauksen JEN:in erinomaisesta eksuksta Helsinkiin. Vasta kun olin lisäämässä tekstiäni blogiin, huomasin Annan jo kirjoittaneen oman reissukuvauksensa. Liiallisen toiston välttämiseksi jouduin hylkäämään aiemmin kirjoittamani tekstin, mutta onnistunut ja antoisa eksumme ansaitsee kyllä useampiakin hehkutuspuheenvuoroja. Siispä tässä hieman omia tunnelmiani näin reissun jälkeen.
Reissun ehdoton kohokohta omalta osaltani oli vierailu Ulkoministeriöön. Erittäin antoisan vierailun aikana saimme mahdollisuuden kuulla hyvinkin erilaisissa tehtävissä toimivien työstä ja käsitys ulkoministeriön toiminnasta ja tehtävistä selkiytyi ja myös laajeni huomattavasti. Mielenkiintoista oli kuulla, kuinka ulkomaankauppa-ja kehitysministeri Paula Lehtomäki arvioi mennyttä Suomen EU-puheenjohtajuuskautta sekä omaa ministerikauttaan. Katseita luotiin myös tulevaan niin EU:n kuin ministeri Lehtomäen omien työtehtävienkin suhteen.
Stefan Lindström esitteli omalla puheenvuorollaan kattavasti ulkoministeriön tulevaisuuden haasteita. Hänen mukaansa ulkoministeriöön kohdistuu monenlaisia muutospaineita ja jo lähitulevaisuudessa on odotettavissa haasteita, joihin ministeriön on kyettävä vastaamaan. Suurimmat haasteet liittyvät Lindströmin mukaan muassa julkisdiplomatiaan, kansalaispalveluihin, kriisiviestinnän ongelmiin, julkisen talouden paineisiin, asiantuntijuuden ja johtamisen yhteensovittamiseen sekä demokratiaan ja ikärakenteeseen liittyviin seikkoihin.
Kohteen kolmannessa osiossa meille esittäytyivät Ulkoministeriön nuoret virkamiehet. Lauri Voionmaa sekä Ville Lahelma toivat taas uudenlaista tietoa ja näkemystä Ulkoministeriöstä selvittäessään hakuprosessia, jonka he ovat käyneet ennen pääsyä ulkoministeriöön. Saamme kuulla työtehtävistä, joita he ovat suorittaneet sekä mahdollisista tehtävistä tulevaisuudessa. Lisäksi omasta työhistoriastaan ulkoministeriössä kertoilee Intranetin päätoimittaja Eili Andersson.
Tämän jälkeen siirryimme siis ulkoministeriön päärakennukselle lounaalle ja mukava yllätys oli, että seuraamme liittyi myös osa tapaamistamme ulkoministeriöläisistä, joten saamme mahdollisuuden jatkaa keskustelua rennommissa merkeissä. Se, että kaikilla tapaamistamme puhujista oli kiireisistä aikatauluista huolimatta aikaa vastailla myös kysymyksiimme, oli erityisen ilahduttavaa. Oli innostavaa kuulla omien alojensa asiantuntijoiden ja tehtävilleen omistautuneiden ihmisten kertovan työstään. Lisäksi oli hienoa, että saimme monipuolisen kuvan ulkoministeriöstä, kun olimme saaneet puhujiksi niin erilaisia ihmisiä työtaustoiltaan ja -tehtäviltään.
Kuinka uutiset syntyvät? Millainen on se prosessi hetkestä, kun jotain tapahtuu, siihen hetkeen, kun Kymmenen uutiset alkavat? Miten syntyvät loppukevennykset?
Kaikkiin näihin kysymyksiin ja lukuisiin muihin saimme vastaukset, kun MTV3:n uutispäällikkö Ulla Rannikko sekä toimittaja Anne Sjöholm selvittivät meille uutistoimituksen toimintaa, erilaisia työtehtäviä ja esittelivät myös uutistoimituksen tiloja. Aiemmat mielikuvat toimittajan työstä laajenivat huomattavasti ja ilahduttavaa oli toisessakin kohteessamme se, että puhujat jättivät tilaa kysellä niistä aiheista, jotka meitä kiinnostivat ja jotka eivät puheenvuoroissa vielä selvinneet.
Mielenkiintoisen ja erittäin onnistuneen eksumme jälkeen jään sulattelemaan kaikkea kokemaani ja odottamaan innolla JEN:in seuraavaa reissua.
Kiitos vielä kerran kaikille, jotka mahdollistivat antoisan eksumme. Suuri kiitos vierailukohteidemme puhujille meidän vastaanottamisesta ja mahdollisuudesta tutustua näihin kohteisiin ja toimintaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti