Jenin ekskursio Helsinkiin starttasi aamuna aikaisena liikunnan parkkipaikalta. Matkaan lähdettiin Jyväskylän liikenteen kulkuvälineellä pienen mutkan kautta, jotta viimeisenäkin herännyt ehti mukaan matkalle. Bussiemäntänä menomatkalla toimi Taina, joka piti huolen niin suomeksi kuin englanniksikin, että kaikki tiesi missä mennään ja mitä tapahtuu. Ekskuilijoiden mukana matkalla oli myös kyytiläisiä, jotka tutustuivat pääkaupunkiimme omatoimisesti päivän aikana.Ensimmäisenä kohteena kymmenen aikoihin oli Ulkoasiainministeriön viestintä- ja kulttuuriosasto, jossa tervetulotoivotuksen esitti osastopäällikkö Petri Tuomi-Nikula. Ekskuilijat tapasivat lisäksi mielenkiintoisena ajankohtana, näin heti vaalien jälkeen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen. Alustuksessaan ministeri kertoi lyhyesti Suomen kuluneesta EU:n puheenjohtajuuskaudesta ja sen onnistumisesta, sekä muun muassa presidentin roolista ulkopolitiikan saralla. Ekskuilijat esittivät ahkerasti ministerille kysymyksiä, jotka koskivat kehitysyhteistyön lisäksi Metsä-Botnian tehdasta Uruguayssa, nykyisen vaalijärjestelmän muutoksen tarvetta, Euroopan Unionin perustuslakia, Venäjän mahdollista WTO-jäsenyyttä ja monia muita ajankohtaisia aiheita. Erittäin kiintoisaa oli kuulla myös ministerin omista opinnoista. Ministerin jälkeen johdon virkamiessihteeri Stefan Lindström esitti lyhyesti näkemyksiä UM:n tulevaisuuden haasteista. Erityisesti haasteista jäi itselle mieleen ennakoitavuuden hankaluus ja pehmeämmän vallan (soft power) lisääntymisen tarve. Haasteita on olemassa, kyse on lähinnä siitä miten niihin pystytään parhaimmalla tavalla vastaamaan.
Viimeisenä muttei vähäisempänä UM:n nuoret virkamiehet Lauri Voionmaa ja Ville Lahelma sekä intranetin päätoimittaja Eili Andersson valottivat UM:n vaihtelevaa ja mielenkiintoista arkea. Erittäin kiinnostavaa oli kuulla kansainvälisten asioiden valmennuskurssista (Kavaku), jonne diplomaattiurasta haaveilevien on mahdollisuus pyrkiä. Ajatuksia herättäneiden ja kiinnostavien puheenvuorojen jälkeen oli aika siirtyä Merikasarmille, jossa ekskuilijoille tarjottiin erittäin maukas ja riittoisa lounas.
UM:n jälkeen bussimme suuntasi kohti Pasilaa ja MTV3 uutis- ja ajankohtaistoimitusta, jossa tutustuimme aluksi uutispäällikkö Ulla Rannikon johdolla uutisten ihmeelliseen maailmaan. Uutisia seuratessa harvoin tulee ajatelleeksi mitä kaikkea tapahtuu, ennen kuin esimerkiksi seitsemän uutiset ruudussa näkyy. Uutis- ja ajankohtaistoimituksessa oli mahdollista bongata Huomenta Suomen kesäinen paviljonki ja uutisten studio, jossa sijainneen kysymyksiä herättäneen yskännapin merkityskin selvisi. Muutama ruudusta tuttu uutisankkurikin vilahti toimituksessa. Toimittaja Anne Sjöholm valoitti ekskuilijoille toimittajan arkea, rutiineja, mahdollisia ulkomaanmatkoja, juttujen tekoa ja uutisankkurointia. Erityisesti ekskuilijoita kiinnosti tietää millainen on uutistoimittajan työpäivä ja mitä tapahtuu ennen kuin uutinen uutisissa luetaan sekä millä perusteella luettavat uutiset valitaan.
Maikkarilta lähdettiin takaisin kohti keskustaa. Viideltä ekskuilijoilla oli mahdollisuus tavata pääkaupunkiseuden Eurooppanuoria ravintola Omenapuussa makkaratalossa. Jeniä edustettiin hallituksen johdolla ja mukavaa oli kuulemma ollut, itse käytin saman ajan tehokkaasti juoksemalla mahdollisimman monessa kaupassa. Päivä meni nopeasti ja puoli kahdeksan aikoihin suunnistimme rautatieasemalla odottavaan bussiin. Kotimatka päästiin aloittamaan kunhan saatiin varmistettua, että kaikki Jyväskylään takaisin haluavat olivat kyydissä mukana. Matkan varrella pysähdyimme Lahdessa ja olimme takaisin Jyväskylässä noin 23. Päivä oli pitkä, mutta antoisa. Bussissa oli mukava matkustaa :) Kiitos kaikille mukana olleille matkaseurasta ja ekskun järjestäjille, sekä kuskille turvallisesta kyydistä! (sekä tietysti vierailujen kohteina olleille UM:lle ja MTV3 vieraanvaraisuudesta) Kommentoikaa toki, varsinkin jos jotain oleellista unohdin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti