sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

New York, New York

Jotkut väittävät, että New York on USA:n eurooppalaisin kaupunki. Toiset taas ovat sitä mieltä, että kyseisen ”kunnian” ansaitsee Boston tai San Francisco. Enpä tiedä mikä näistä on lähinnä totuutta ja onko asialla niin väliäkään (ellei sitten kirjoittelisi Eurooppanuorten blogiin), mutta eurooppalaiset juuret kaupungilla ainakin on. New Yorkin perustivat hollantilaiset uudisasukkaat nimellä Nieuw Amsterdam vuonna 1626. Pari vuosikymmentä myöhemmin, vuonna 1664, englantilaiset valtasivat kaupungin ja nimittivät sen uudelleen Yorkin herttuan mukaan New Yorkiksi. Vuosina 1880-1910 yli 17 miljoonaa pääosin eurooppalaista siirtolaista saapui New Yorkiin Ellis Islandin kautta. Kaupunkiin virtasivat vuoroin italialaiset, irlantilaiset, saksalaiset ja itäeurooppalaiset, jotka asettuivat yleensä asustamaan samalle alueelle. Tämän seurauksena moni alue on vielä nykyiseltä tunnelmaltaan ja usein nimeltäänkin kovin eurooppalainen (esimerkkinä em. kansalaisuuksien kansoittamat Little Italy, Meatpacking District ja Hell’s Kitchen, Yorkville, Little Ukraine).

Nämä tiedot ja paljon muita mielenkiintoisia tarinoita tuosta "unelmien, vapauden ja mahdollisuuksien kaupungista", kuulin viime viikolla Captain Malachy Murraylta Circle Linen Manhattanin saaren kiertävällä risteilyllä. Kyseinen mies on myös kirjailija ja näyttelijä, mutta ennen kaikkea mahtava tarinan kertoja. Suosittelen hänen kirjaansa "Unique New York" kaikille NYC:issä matkaaville - niin ensikertalaisille kuin jo konkareille. Kirjassa on paljon huikaisevan mielenkiintoisia juttuja kaikkine yksityiskohtineen, joita ei tavallisista matkaoppaista voi lukea. Olipa hienoa sattua juuri hänen isännöimälleen risteilylle, vaikka muutenkin risteily oli kokemus sinänsä antaen aivan uudenlaisen kuvan Manhattanista sekä lähialueista, kuin mikään muu liikkumismuoto. Kun nyt suosittelemaan päästiin, niin tässä lisää hyväksi havaittuja paikkoja ja kokemisen arvoisia juttuja kyseisestä kaupungista.

Hotelli: New York Helmsley Hotel, 46-kerroksinen hotelli, jonka ikkunoista näkyvät mm. Chrysler Building, Grand Central Station ja YK. Mahtavien näkymien lisäksi, palvelu hotellissa on aivan loistavaa ja tavallisetkin huoneet on varustettu todella kattavasti. Hinta-laatusuhde on tässä hotellissa aivan kohdallaan. Kaikesta huolimatta oli ihan hyvä, että emme olleet siellä tällä kertaa. Kulman takana nimittäin tapahtui höyryputken räjähdys, minkä vuoksi koko alue oli muutaman päivän suljettuna…

Kiertoajelut: Erityisesti ensikertaisille ja niille, joilla ei ole paikallista opasta omasta takaa, suosittelen opastettuja kiertoajeluita sightseeing-bussilla, vaikka ne ovatkin niiin massaturismia kuin olla ja voi. Kierroksilla näkee kuitenkin kaupunginosat kattavasti Harlemista Brooklyniin sekä kuulee mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia. Suurin kiertoajeluiden järjestäjä taitaa olla Grey Line, jonka liput voi ostaa myös etukäteen netistä tai sitten ne voi hankkia myyjiltä Times Squarella, jolla kyseisiä tikettejä tyrkytetään ihan kiitettävästi.

Museot: The Museum of Modern Art eli MoMa, jonka kokelmat sisältävät nykytaidetta mm. maailmankuulujen maalausten, veistosten, arkkitehtuuristen mallien ja videoiden muodossa (oma suosikkini kokoelmasta). Museon omien kokoelmien lisäksi esillä on paljon vaihtuvia näyttelyitä, joten sinne täytyy aina palata uudelleen. Lisäksi siellä on kiva bongailla suomalaista designia, jota on esillä yllättävän paljon.

Vaikka MoMassa on paljon nähtävää, se on kuitenkin jokseenkin hallittavissa ja nähtävissä yhden päivän aikana, kun taas esimerkiksi The Metropolitan Museum of Art (The Met) aiheuttaa lähinnä ahdistusta, koska sen mittavista kokoelmista ehtii nähdä vain pienen osan yhdellä vierailukerralla.

Baseball: Jos haluaa nähdä ja kokea periamerikkalaista vapaa-ajanviettoa, niin kannattaa mennä katsomaan baseball-ottelua. Ottelut kestävät usein viisikin tuntia, joten aikaa siellä saa menemään, jos haluaa. Tosin tärkeintä siellä ei näytä olevan itse ottelun katsominen, vaan hotdoggien, Cracker Jacksien, jäätelön, peanutsien, oluen yms. nauttiminen (?), joita kannetaan katsomoon jatkuvalla syötöllä.

Major Leaguen joukkueita on kaupungissa kaksi ja kausi käsittää peräti 162 ottelua. Näin ollen lyhyemmänkin matkan aikana sattuu kaupungissa varmasti olemaan kotiottelu, jos matka sijoittuu keväästä syksyyn. Samalla tulee vierailtua myös Manhattanin ulkopuolella, koska The Yankees pelaa ottelunsa The Bronxissa ja The Mets taasen Queensissa. Olen käynyt molempien otteluissa ja päätynyt Metsin kannattajaksi, enkä sen maailman suurimman ja kauneimman joukkueen, joksi sitä toista väitetään. Go Mets!

Shoppailu: Tältähän ei NYC:issä voi välttyä. Omat suosikkipaikkani rahan tuhlaamiseen ovat kaupungin tavarataloista Macy’s ja kaupungin ulkopuolella oleva outlet-kylä Woodbury Common Outlets. Macy’s on omien sanojensa mukaan maailman suurin tavaratalo, joten valikoimaa riittää. Hinnatkin ovat paljon suotuisammat kuin esim. Bloomingdale’sillä tai Saksilla. Woodburyyn pääsee kätevästi esimerkiksi edellä mainitun Grey Linen bussilla. Matka kestää reilun tunnin, mutta on sen arvoista (ainakin kerran). Kylästä löytyy 220 kauppaa ja hinnat ovat suomalaisittain käsittämättömän halpoja.

Sen sijaan en lainkaan suosittele usein kehuttua Century 21-outlettiä, joka sijaitsee Ground Zeron vieressä. Kyseinen paikka on aivan liian täynnä turisteja, jotka taistelevat merkkilaukuista ja tukkivat kaikki kulkuväylät. Lisäksi kaikki tavarat ovat aivan sekaisin ja ainoastaan suurella onnella voi löytää jotain sopivaa.

Näkemisen ja mainitsemisen arvoista New Yorkista löytyisi vielä paljonkin lisää. Tämä kuitenkin tällä kertaa.

Tänä viikonloppuna kaikki reippaat ja aktiiviset Eurooppanuoret ovat kokoontuneet tänne Jyväskylän maisemiin viettämään kesäpäiviä. Vuoden toisessa blogikirjoituksessa mainitsin tuon olevan tämän vuoden kohokohtia. Viettäkäähän siis riehakkaat, railakkaat ja yhteisölliset kesäpäivät – itse jouduin jättämään riennot tällä kertaa valitettavasti väliin jäädessäni toipumaan jetlagista…

PS. Palatakseni vielä Even keväiseen kirjoitukseen ja omaan kommenttiini, kunnostauduin todella ja maksoin lentoveron tästä mannertenvälisestä saastutuksestani. Tosin, koska lensin osittain pisteillä, saattoi maksuni olla vähän alakanttiin. Ajatus on kuitenkin tärkeintä, kai...

Ei kommentteja: