Kesän vierailevana kirjoittajana esiintyy tällä viikolla nykyään Suomen ylioppilaskuntien liitossa vaikuttava, JENin entinen puheenjohtaja Jarkko Seppälä.
_____________________________________________________________________
Eurooppanuoret otti ansiokkaasti kantaa suomalaisen maahanmuuttopolitiikan uudistukseen heinäkuun kannanotossaan. Suomen maahanmuuttokäytännöt jalainsäädäntö on valitettavan takapajuinen, eikä heijasta alkuunkaan sitä suuntaa, johon maahanmuuttopolitiikan tulisi mennä.
Suomessa maahanmuutto koetaan usein sisäiseen turvallisuuteen liittyvänä uhkana, ei hyvinvointia lisäävänä mahdollisuutena. Hallituksen päätös keskittää kaikki maahanmuuttoasiat sisäasiainministeriöön kuulostaa uhkaavalta juuri siksi, että perinteisesti sisäministeriö on”poliisiministeriönä” ollut tiukan kontrollin kannalla, kun taas työministeriön alaisten maahanmuuttajien kanssa toimivien yksiköiden suhtautuminen on ollut huomattavasti myönteisempää.
Suomi tarvitsee kipeästi osaajia, myös kolmansista maista. Juuri näillä ihmisillä on usein vaikeinta oleskeluluvan ja kotoutumisen kanssa.Kotoutumiselle suurimman haasteen asettaa kielen ja kulttuurin heikko tuntemus ja niiden riittämättömät opiskelumahdollisuudet. Myös työelämä tulisi saada tutuksi. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) peräänkuulutti alkukesästä juuri työnantajien roolia maahanmuuttopolitiikan kehittämisessä.
Olen Eurooppanuorten kanssa täysin samaa mieltä siitä, ettämaahantulokäytäntöjä on helpotettava ja tehtävä rajasta helpommin ylitettävä. Suomi tarvitsee väestön ikääntyessä ja eläköityessä monenlaisia osaajia. Maahanmuuttajien ei voida kuitenkaan nähdä työllistyvän ainoastaan matalapalkka-aloille. Myös korkeakoulutettuja osaajia tarvitaan.
Suomen on kehitettävä aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen käytäntöjä ja työnantajien on muutettava asenteitaan ulkomailla hankittua osaamista kohtaan. Yleisen mielipiteen muuttaminen on aina se vaikein tehtävä.Kuitenkin, mikäli maahanmuuttajat ovat tasaveroisina mukana niin päiväkodeissa, kouluissa kuin työpaikoillakin, muuttuu myös yleinen mielipide suvaitsevaisemmaksi, näin uskon.
Hallitus on kirjannut paljon hyviä tavoitteita hallitusohjelmaan, liittyen juuri maahanmuuttopolitiikkaan ja kotoutumisen helpottamiseksi. Kieli- jakulttuuriopinnot vaativat kuitenkin selkeitä lisäresursseja, jotta siirtyminen työelämään ja pärjääminen yhteiskunnassa mahdollistuisivat kaikille maahanmuuttajille.
Liikkuvuutta painottava EU tarvitsee yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa.Myös tästä olen Eurooppanuorten kanssa samaa mieltä. Laiton maahanmuutto pitää saada kuriin. Avoimempi maahanmuuttopolitiikka auttanee myös tässä.
Olen erittäin iloinen siitä, että maahanmuuttopolitiikka on noussut yhä vahvemmin keskusteluun myös Suomessa. Tarvitsemme laajoja uudistuksia,ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta, avoimuutta ja fiksuja päätöksiä.Onko Suomella halu tehdä muutos? Pakko olla!
Jarkko Seppälä
Kirjoittaja on Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry:n kansainvälisten asioiden vastaava ja Eurooppalainen Suomi ry:n hallituksen jäsen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
"....muuttuu myös yleinen mielipide suvaitsevaisemmaksi, näin uskon."
Tässä hieman todellisuutta:
July 25, 2007 - Press Dispensary - "Increasing numbers of people are taking the decision to move overseas as a result of the UK’s current immigration policy, according to www.globalvisas.com, a specialist immigration consultancy that provides immigration advice and visa services.
http://www.pressdispensary.co.uk/feed/991294.php
Director Liam Clifford says: "Since January 2007, we have recorded an 80% rise in British nationals applying to move overseas. As this rise continues, so does the number of enquiries we receive from people asking for help in migrating to a new country. In recent months, we have received as many as 4,000 requests in a single week from people who have had enough of Britain and want to get out."
"Whites 'leaving cities as migrants move in'"
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2005/02/10/nmig10.xml
"Eurooppanuoret otti ansiokkaasti kantaa suomalaisen maahanmuuttopolitiikan uudistukseen heinäkuun kannanotossaan. Suomen maahanmuuttokäytännöt jalainsäädäntö on valitettavan takapajuinen, eikä heijasta alkuunkaan sitä suuntaa, johon maahanmuuttopolitiikan tulisi mennä."
On ihan hyvä asia, että Suomen maahanmuuttokäytännöt ovat seuranneet muita länsi-Euroopan maita parikymmentävuotta jäljessä. Ehkä ehdimme oppia muiden virheistä.
"Suomessa maahanmuutto koetaan usein sisäiseen turvallisuuteen liittyvänä uhkana, ei hyvinvointia lisäävänä mahdollisuutena."
Poliitikot, jotka kokevat maahanmuuton sisäiseen turvallisuuteen liittyvänä uhkana, ovat pieni vähemmistö. Tai ainakaan he eivät sitä juuri tuo esiin. Tietenkin maahanmuutto voi olla hyvinvointia lisäävä mahdollisuus, mutta moni tärkeä mittari(työttömyys, rikollisuus jne) osoittaa, että maahanmuutto on _hyvinvointia vähentävää todellisuutta_!
"Suomi tarvitsee kipeästi osaajia, myös kolmansista maista."
Kyllä, Suomi tarvitsee osaajia. Onko oikein "kaapata" kolmansien maiden harvat osaajat Suomeen? Miten kolmannet maat ikinä nousevat omille jaloilleen, jos niiden osaajat ovat karanneet? Ja vielä, miksi ne oikeat osaajat kolmansista maista tulisivat harjoittamaan osaamistaan korkean verotuksen Suomeen, kun parempipalkkaisia ja vähempiverottavia maitakin on? Suomi pystyy kouluttamaan omat osaajansa.
"Myös työelämä tulisi saada tutuksi. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) peräänkuulutti alkukesästä juuri työnantajien roolia maahanmuuttopolitiikan kehittämisessä."
Tässä ollaan kyllä oikeilla jäljillä. (Joskin usko ei riitä, että SYL on tätä tarkoittanut.) Kun yritys löytää sopivan työntekijän ulkomailta ja on valmis tarjoamaan hänelle töitä, niin tervetuloa. Tämä malli on yhteiskunnan kannalta melko säästeliäs, sen sijaan, että tuodaan kolmannen maan moniosaaja opettelemaan kieltä, nostamaan tukia, opettelemaan työnhakua, päätymään kortistoon, jne jne.
"Suomi tarvitsee väestön ikääntyessä ja eläköityessä monenlaisia osaajia. Maahanmuuttajien ei voida kuitenkaan nähdä työllistyvän ainoastaan matalapalkka-aloille. Myös korkeakoulutettuja osaajia tarvitaan."
Kyläkyllä, osaajia tarvitaan. Tässä ilmeisesti viitattiin myös vanhustenhoitoon ym sairaanhoitohenkilökuntaan. Miksi esim. sairaanhoitaja tulisi Suomeen ulkomailta, kun suomalaisetkin sairaanhoitajat lähtevät paremman palkan perään Englantiin? Siinä olet kyllä oikeassa, että ei maahanmuuttajien voida olettaa työllistyvän vain matalapalkka-aloille. Sehän olisi eräänlaista 2000-luvun orjatyötä. Ennen valkoiselle ei kelvannut puuvillankorjuu, nyt ei [tähän se lempipaskatyö].
"Yleisen mielipiteen muuttaminen on aina se vaikein tehtävä."
Yleinen mielipide kyllä muuttuu, kun ihmiset havaitsee, että "hitto kun tästä maahanmuutosta on seurannut hyviä asioita". Sitä odotellessa.
"Hallitus on kirjannut paljon hyviä tavoitteita hallitusohjelmaan..."
'Suomi kuuluu jokaiselle asuinpaikasta, elämäntilanteesta, äidinkielestä tai etnisestä taustasta riippumatta.' Tämän pidemmälle en uskaltanut hallitusohjelmaa tavata. Minusta Suomi kuuluu lähinnä suomalaisille ja Suomen kansalaisille.
"Liikkuvuutta painottava EU tarvitsee yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa.Myös tästä olen Eurooppanuorten kanssa samaa mieltä."
EU:n yhteiseksi maahanmuuttopolitiikaksi sopisi hyvin seuraava: Ne päästetään, keistä on meille hyötyä.
Humaania? Ei ehkä. Taloudellista? Kyllä. Fiksua? Kyllä. Tähän sen on pakko mennä, jos esim yllä mainittuun väestön ikääntymiseen haetaan oikeasti toimivaa ratkaisua maahanmuutosta. Maahanmuuton on parannettava huoltosuhdetta, ei heikennettävä niinkuin nyt on käynyt.
"Laiton maahanmuutto pitää saada kuriin. Avoimempi maahanmuuttopolitiikka auttanee myös tässä."
Jos ongelma on rikollisuuden muoto x, niin ei se ongelma poistu tekemällä x lailliseksi.
"Olen erittäin iloinen siitä, että maahanmuuttopolitiikka on noussut yhä vahvemmin keskusteluun myös Suomessa. Tarvitsemme laajoja uudistuksia,ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta, avoimuutta ja fiksuja päätöksiä.Onko Suomella halu tehdä muutos? Pakko olla!"
Oikeata keskustelua ei juuri ole. Harva poliitikko uskaltaa sanoa, että "hei, ei tässä ole mitään järkeä". Keskustelu on vain semmoista maailmanparantajahössöttäjien suvaitsevaisuuskilpailua. Ja siinä kilpailussa ei ole kuin häviäjiä. Ei meillä ole varaa maksaa kaikkien tulijoiden kuluja. Ja tulijoita kyllä riittäisi. Kaikkea ei tarvitse suvaita. Fiksuja, vaikeita päätöksiä, niitä todella tarvitaan.
Täältä tähän,
vessanseinäkirjoittelija
Lähetä kommentti