”On vain yksi oikea tiede, fysiikka. Kaikki muu on pelkkää postimerkkien keräilyä”
-Ernest Rutherford
Vaikka Ernest-sedän lausuma on ehkä vähän yksisilmäinen, olkoon se motivaationamme tutustua avaruustutkimukseen ja erityisesti Euroopan avaruusjärjestö ESAaan!
Euroopan avaruusjärjestö on 17 Euroopan maan muodostama monikansallinen järjestö, jonka tehtävänä on, yllätys yllätys, tutkia avaruutta. ESA:n päämaja sijaitsee Pariisissa, mutta varsinainen laukaisuasema on sijoitettu lähelle päiväntasaajaa, Ranskan Guayanaan. Järjestön kokonaisbudjetti on hieman vajaa 3 mrd euroa, mikä jää kuitenkin selvästi jälkeen esim. NASA:n n. 17 miljardin dollarin rahoituksesta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Yhdysvaltain puolustusministeriön budjetti(ilman Irakin sodan kustannuksia) vuodelle 2007 on noin 440 mrd euroa. Suomalaiset veronmaksajat tukevat ESA:n toimintaa 20 miljoonalla eurolla.
ESA perustettiin vuonna 1974 ja on sen jälkeen toteuttanut tehtäväänsä mm. laukaisemalla avaruuteen lukuisia satelliitteja ja avaruusluotaimia. Järjestö toimii yhteistyössä NASA:n ja Venäjän avaruusjärjestö Roskosmoksen kanssa. Yhteistyö Roskosmoksen kanssa on viime aikoina tiivistynyt, koska NASA:n tietosuojamääräysten kiristyminen on tehnyt yhteistyöstä ja tietojen jakamisesta aiempaa hankalampaa. Merkittävin yhteistyön muoto muiden avaruusjärjestöjen kanssa lienee kansainvälisen avaruusaseman, ISS:n, rakentaminen.
Laukaisut toteutetaan Arianella, joka on järjestön itse kehittämä kantorakettityyppi. Vuonna 2007 laukaisuissa aletaan käyttää myös venäläisiä Sojuz-kantoraketteja, joiden aiemmalla versiolla itse Sputnik sinkautettiin avaruuteen nelisenkymmentä vuotta sitten.
Tulevaisuudessa ESA tulee edelleen keskittymään tieteelliseen tutkimukseen sekä avaruuden kartoittamiseen. Erityisen mielenkiintoinen on järjestön Aurora-projekti, jonka kunnianhimoisena päätavoitteena on toteuttaa miehitetty Mars-lento vuoteen 2030 mennessä.
Katselkaahan yötaivaalle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti