torstai 8. marraskuuta 2007

Unessa unionissa

Näin tuossa muutama viikko sitten unta, että olin Euroopan Unionissa vierailulla. Rakennus muistutti epäilyttävästi taloa, jossa parlamentti kokoontuu Strasbourgissa. Juoksentelin siellä kuin pieni tyttö karkkikaupassa. Yllättävää actionia uneen tuli, kun yleisöparvet alkoivat laskeutua salin tasolle. Meinasin jäädä yhden liikkuvan parven alle. Pääsin pois alta ja löysin lopulta sopivan istumapaikan. Joku valopää suomalainen turisti tosin neuvoi minua, että näiltä istumapaikoilta ei sitten pääse pois kuin junalla. Heräsin harmittavasti juuri siinä kohtaa, kun olin tutustunut yhteen hyvännäköiseen kroatialaiseen poikaa.

Ihan oikeassa elämässä kävimme pari vuotta sitten JENin exculla Euroopan komission Suomen edustustossa. Edustusto sijaitsee Helsingissä Espalla ja ulko-oven päällä lukee ”Euroopan Unioni”. Se nauratti silloin ja naurattaa edelleen. Komission edustuston tiedottajaa ei tosin naurattanut, kun kysyin: ”Miksi teidän oven päällä lukee Euroopan unioni, kun se on unionia siellä oven ulkopuolellakin?” Tiedottaja ei osannut vastata.

En ole koskaan oikeasti käynyt Brysselissä enkä Strasbourgissa mutta se ei ole menoa hidastanut. Joskus kun olen ollut jakelemassa EU-roinaa kävelykadulla, papparaiset ovat kyselleet, että oletkos likka päässyt Rysselissä käymään. Enpä oo. En usko siihen, että Euroopan Unioni on jossain Euroopassa. Jäsenvaltiot muodostavat unionin ja me kaikki olemme unionin kansalaisia – sekä unessa että hereillä.

Ei kommentteja: