perjantai 23. helmikuuta 2007

Europuolueita

Tässä blogi-kirjoituksessa ajattelin hieman valottaa europuolueen käsitettä. Kuten valtaosa väestöstä tietää, on Euroopan parlamentti jakautunut useaan toisistaan poikkeavaan parlamenttiryhmään. Jako on tapahtunut lähinnä poliittisten suuntautumisten perusteella ja on karkeasti sellainen, että konservatiivit, liberaalit, demarit, vihreät, radikaalivasemmisto ja nationalistit muodostavat kukin oman ryhmänsä. Europarlamentin ryhmät eivät kuitenkaan ole puolueita, vaan itse ryhmät koostuvat suurimmaksi osaksi ns. europuolueista, joihin taas kansalliset puolueet kuuluvat. Esimerkiksi Suomen Keskusta kuuluu Euroopan liberaalidemokraattiseen puolueeseen, jonka jäsenet kuuluvat europarlamentissa Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmään. Tähän ryhmään taas kuuluu Euroopan liberaalidemokraattiseen puolueen lisäksi myös Euroopan demokraattinen puolue. Itse asiassa kaikki europarlamentin ryhmät sosialidemokraattista ryhmää lukuun ottamatta ovat usean eri europuolueen koalitioita.

Suomalaisista puolueista eurooppalaiseen kattopuolueeseen kuuluvat valtaosa seuraavaan tavalla:

- SDP (Euroopan sosialidemokraattinen puolue -
PES)
- Kokoomus ja Kristillisdemokraatit (Euroopan kansanpuolue -
EPP)
- Keskusta ja RKP (Euroopan liberaalidemokraattinen puolue -
ELDR)
- Vihreät (Euroopan vihreä puolue -
EGP)
- Ålands Framtid -puolue (Euroopan vapaa allianssi)
- Vasemmistoliitto (Pohjoismaiden vihreän vasemmiston liitto -
NGLA)

Kaksi viimeisenä mainittua eivät tosin taida tarkkaan ottaen olla europuolueita, vaan erilaisia pikkupuolueiden löyhempiä yhteenliittymiä. Lisäksi europuolueita, joihin ei kuulu yhtään suomalaista jäsenpuoluetta ovat mm.
Euroopan vasemmistopuolue, Euroopan demokraatit ja Euroopan demokraattinen puolue. Kaksi viimeistä ovat siis eri europuolueita, joilla vain sattuu olemaan samankaltainen nimi. Huomiolle pantavaa on myös se, että Suomen Vasemmistoliitto ei ole liittynyt edellä mainittuun radikaalivasemmistolaiseen Euroopan vasemmistopuolueeseen.

Integroituvassa Euroopassa europuolueilla tulee mitä luultavimmin olemaan kasvava merkitys. Tämä on asia, joka helpottaa kansainvälistä päätöksentekoa ja esimerkiksi elintärkeää kamppailua ilmaston lämpenemistä vastaan. Europuolueiden myötä Euroopan integraatio myös syvenee, ja tämä tulee näkymään vahvempana ja parempana Euroopan unionina.

- Mikko

Ps. Europarlamentissa on Romanian ja Bulgarian liittymisen jälkeen 785 meppiä. Tähän porukkaan kuuluu ties mitä tallaajaa ja mielipidettä. Yhtenä esimerkiksi Benito Mussolinin lapsenlapsi
Alessandra Mussolini.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Wau, meillä on selkeesti pro! Joku on nyt hienosti panostanut EU-blogiin. Hatunnosto.
Kiitos infosta. :)